Bebeklerde Sık Rastlanan 7 Beslenme Problemi
Bebeğinizin yemeği reddetmesi çeşitli nedenlere bağlı olabilir; miniğinizin karnı tok, yorgun, dikkati dağınık yada bir hastalığı olabilir. Çok fazla sıvı tüketmesi ve katı gıdalara erken başlaması da bu sebepler arasında yer alabilir. 4 aylıktan büyük bebeklerin gece beslenmeleri gündüz öğünlerini olumsuz etkiler. Belki de sadece sizin yemek programınızla bebeğinizin yemek programı uyuşmuyordur. Endişelenmeyin! Küçüğünüz aç olduğu zaman mutlaka yer. Eğer bebeğiniz kaşığa vuruyorsa, yüzünü çeviriyorsa, ağzını kilitliyorsa size aslında “Yeter!” diyordur. İnanın bebekler ne kadar yeme ihtiyaçları olduğunu iyi biliyor.
2. Yeni Tatlara Açık Olmamak
Neredeyse tüm çocukların yeni bir yemeyi reddettikleri dönemleri olur. Bu dönem bazen haftalar, hatta aylar boyunca sürebilir. (Kızımın katı gıdaları alışması 3 ay sürmüştü.) Çoğu çocuk bu durumu doğru müdahalelerle kolayca atlatabilir. Öncelikle küçük porsiyonlarla başlanmalı. Biz, anneler çocuklarımızın çok yemesini isteriz. Oysa yeni bir yiyeceğin sadece tadına bakmış olması bile büyük bir başarıdır. Aynı zamanda bu yiyeceği nazikçe bir öğün boyunca iki-üç defa sunmak işinizi kolaylaştıracaktır. Buna rağmen miniğiniz yemeyi reddetmeye devam ederse aşırı tepki göstermeyin, ilgisini başka yöne çekin. Aynı yiyeceği başka bir öğünde tekrar vermeyi deneyin. Daha önce denemediği bir yiyeceği, sevdiği sağlıklı bir yiyecekle birlikte verebilirsiniz.
3. Yemek Seçen Bebek
Bebeklerin çoğu yemek seçer ve anne-babalar bundan yakınır: “Benim de kızım/oğlum yemek seçiyor.” Dönem dönem bir çocuk sadece belirli yemekleri yer; beğenmeyebilir, diş çıkartıyor olabilir, yorgundur, katı gıdalara henüz hazır değildir ya da siz ona ihtiyacı olduğundan fazla yemek yedirmeye çalışıyor olabilirsiniz. Bu zor günlerde sevdiği yemekler daha iyi bir tercih olabilir. Bebeğinize bir kaç çeşit sağlıklı yiyecek sunun ve neyi yiyip yemeyeceğini onun seçmesine izin verin.
4. Öğürmek
Katı gıdalara başlamadan önce bebeğinizin hazır olup olmadığını gözlemleyin. Çoğu bebek 4-6 ay arası katıları rahatlıkla kabul ederken, bir kısmı yemeyi reddedebiliyor. Bunun bir sonucu olarak bebeğiniz verdiğiniz yemeği yutamaz ve bu sebepten öğürür. Katı gıdalara geçiş konusunda temkinli ve kademeli ilerlemek gerekir. Katı gıdalara zamansız ve hızlı bir geçiş sonucunda yaşanan boğulma vakaları hiç de az değildir.
5. Yemek ile Oyun Oynamak
Yemek ile oyun oynama süreci, yazının başında bahsettiğimiz yoğurtlu saçlardan kurtulmak için sabırsızlıkla geçmesini beklediğimiz bir süreçtir. Yaklaşık olarak 9 aylıkken minikler yemeği kendileri yeme konusunda heveslenirler. Bu dönemde onlara engel olunmamalı ve denemesine izin verilmelidir. Bu bebeğinizin hem büyümesine, hem öğrenmesine hem de kendine güvenmesine yardımcı olur.
6. Besin Allerjisi
Değişen besin ve beslenme alışkanlıkları nedeniyle günümüzde çocuklarda rastlanan besin allerjilerinde gözle görülür bir artış yaşanmaktadır. Bu allerjiler aniden ortaya çıkabilirler ve bulguları arasında ishal, kusma, döküntü, karın ağrısı ve solunum sıkıntıları vardır. Çocuklar arasında en yaygın olan allerji çeşitleri süt, soya, yumurta, buğday, kuruyemiş ve kabuklu deniz hayvanlarına karşı olan allerjilerdir.
7. Tükürme, Reflü, Kusma
Bebeklerde tükürme neredeyse evrensel bir şeydir. Bebeğiniz yediğinin fazlasını çıkartır. Bu tip kusmaları en aza indirebilirsiniz. Çok fazla beslememek, doğru pozisyonda emzirmek, besledikten hemen sonra bebeğinizi çok fazla hareket ettirmemek bebeğinizin tükürmesini azaltacaktır.
Reflü bebeğinizi tükürmeden çok daha fazla sıkıntı veren bir durumdur. Midedeki asitler yemek borusuna çıkar ve bu da bebeğinizi rahatsız eder. Ne yazık ki reflü çoğunlukla kolik ile karıştırılır ve bu durumda gerekli önlemler alınmayıp kendiliğinde geçmesi beklenir. Siz bebeğinizi az ve sık besleyerek ona yardımcı olabilirsiniz. Miniğinizin bezini gevşetmek, besledikten sonra 30 dakika kadar dik tutmak, yatağının baş kısmını yükseltmek -başının altına yastık koymayın, boğulabilir- de çözüm olabilir.
Bebeğiniz püskürterek kusarsa akla bir kaç sebep gelir. Gelişmemiş sindirim sistemi, enfeksiyon, kullanılan ilaçların yan etkisi ve yol tutması bu sebeplerden en çok bilienenleridir. Mide ile ince bağırsak arasındaki geçitte oluşan daralma da püskürterek kusmanın bir başka nedeni olabilir. Kusma kendiliğinden geçebilir ancak 24 satten fazla sürermesi durumunda mutlaka doktorunuzu aramalısınız.